Energiaosztályok a tanúsítványban

Az energetikai tanúsítványban az alábbi osztályok adhatók ki

Energiaosztályok a tanúsítványban A+++ kategóriától

Az ingatlan besorolási osztálya egy komplex mérnöki számítás eredménye, amelynek menetét jogszabály határozza meg. A készítő mérnöknek minden részletre kiterjedő utasításokat kell betartania a munkája során. Meg van határozva, hogy miket kell számításba vennie, milyen eszközökkel, és hogyan juthat az eredményekhez. A tanúsítási rendszer úgy van felépítve, hogy a tanúsítványok függetlenek az elkészítő mérnök személyes véleményétől.

Az energetikai osztályok meglehetősen szigorúnak mondhatók, ami azt jelenti, hogy a skála első felébe tartozó osztályok mind jó energetikai színvonalat képviselnek. Az A kategóriák esetében a tulajdonos energiaszámlája kifejezetten alacsony lesz.

EU energiahatékonysági direktíva

Az energetikai tanúsítvány készítés az egész EU-ban kötelező, a környezetvédelmi direktíva előírásainak megfelelően. A tanúsítás célja, hogy az ingatlanok energiahatékonysága mindenki számára azonnal nyilvánvaló legyen, függetlenül attól, hogy az illetőnek van-e műszaki alapképzettsége, vagy esetleg ismeri-e az érintett ingatlant. Az energiatanúsítványt kötelező elkészíttetni ingatlan-adásvétel, ingatlan-bérbeadás, új épület építése (használatbavétele) esetén.

Kötelező felmérés a tanúsítvány elkészítéséhez

Ezt nézzük meg a helyszínen

Az ingatlan helyszíni megtekintése kötelező a Mérnöki Kamara állásfoglalása alapján. Szolgáltatásunk tartalmazza a kiszállást és felmérést, amely körülbelül félórás. Amit megnézünk a lakásban: fűtési rendszer, hőleadók (radiátorok), melegvíz ellátás, klimatizálás, nyílászárók, falszerkezetek, födémek. A felsorolt szerkezetekről kötelező fényképet is készíteni, ezeket a tanúsítványhoz mellékelni kell. A fényképeket természetesen úgy készítjük, hogy a lakásban lévő személyes tárgyak ne látszódjanak, kizárólag az érintett épületszerkezetek. A helyszíni szemlekor nem kötelező a tulajdonosnak jelen lennie, bárki bekísérhet minket felmérni. Tervrajzokra nincs szükség.

5 évig érvényes, eddig használható fel

Az energetikai tanúsítvány a kiállítástól számítva 5 évig érvényes. Adásvételhez, bérbeadáshoz 5 éven belül korlátlanul felhasználható akkor is, ha közben az ingatlan gazdát cserélt. A tanúsítvány elveszti érvényességét, ha a lakást korszerűsítik, átépítik.